identifiera personer med hög iq

Mycket har skrivits om begåvade personer som presterat bra på IQ-test och i stor utsträckning har fokus varit på deras kognition, av uppenbara skäl. Men hur identifierar man en person med hög IQ/intelligens? Läs vidare så reder vi ut.

Medan kognitiv psykologi har varit en passion för mig sedan mina första år på universitetet, kommer det en punkt när du inte längre kan förklara begåvning i kognitiva termer. Till exempel, när ditt barn föredrar att gråta i en timme över några enkla läxor han enkelt skulle kunna göra på några minuter och hotar dig att fly hemifrån. Ett sådant beteende skulle lämna alla föräldrar förbryllade och förvirrade.

Några tecken på högintelligenta personer:

Observera att följande tecken inte alltid förekommer hos personer med hög IQ. Och oftast förekommer inte alla/flera hos samma person.

 • Ser yngre ut än deras ålder / har neotena egenskaper
 • Ser mer ”unisex” ut, dvs de accentuerar inte sitt kön
 • Har en utvecklad känsla för rättvisa och moral
 • Kan vara klumpiga
 • Diagnosticerade med ADHD
 • Tenderar att vara socialt besvärliga och ibland autistiska
 • Tenderar att drabbas av social ångest (högre utsträckning än genomsnittet)
 • Är troligtvis intresserade av ”alternativ verklighet” som fantasi, sci-fi, serier etc.
 • Är lekfulla och många är riktigt intresserade av dataspel
 • Kan vara ganska lat och ovilliga att arbeta när de inte ser någon mening
 • Som en konsekvens kan visa tecken på ODD (trotssyndrom)
 • Kan vara känsliga med mat
 • Högsensitiv (HSP)

7 egenskaper högintelligenta människor oftast besitter

#1 Du har mycket empati och är godhjärtad

Andrew Zaeh

Det finns en tydlig korrelation mellan hög EQ och hög IQ enligt Christine Scott-Hudson som är en licensierad psykoterapeut och ägare av Create Your Life Studio.
Christine: ”Vi vet att desto bättre en person presterar inom empati, desto bättre kommer de prestera inom verbal förståelse” Med andra ord kan man säga att empati, som är en del av EQ – och verbal förståelse, som är en del av kognitiv intelligens (IQ) är direkt sammankopplade. Därför finns det egentligen ingen anledning att tro att alla högintelligenta människor är socialt utstötta – det verkar faktiskt vara tvärtom. Att motsatsen visas ofta inom kultur tros vara anledningen till stereotypen.

#2 Du är nyfiken

Det är enkelt att anta att högintelligenta människor älskar att läsa böcker. Men att vara smart innebär inte att man har en förmåga att läsa 4 böcker om dagen. Det handlar om nyfikenhet, att intressera sig så mycket för något att du lär dig nya saker – på så sätt stimulerar du hjärnan och utvecklar dina kognitiva loopar.
Högintelligenta människor ställer konstant frågor, till sig själv, till andra; om hur en viss kultur är, filosofi, historia och världen som vi känner den. Bilden av en intelligent människa med en bok i handen kan ha att göra med att böcker är ett bra verktyg när du vill lära dig något nytt.

#3 Du är observant

Andrew Zaeh

I en värld där människor pratar för att bevisa vem dem är gör intelligenta människor tvärtom. Istället för att skryta om deras framgångar eller hur rätt de är i en fråga är de istället tysta och observanta. När du slutar fokusera på vad du ska säga och istället lyssnar på alla som de andra säger har du en unik möjlighet att uppfatta och se subtila mönster du annars hade missat.

#4 Du kan hantera dina känslor

Att kunna hantera sina känslor betyder att man är mogen. Du vet hur du ska kontrollera dina känslor så att de inte orsakar någon skada. Att kunna hantera sina känslor har en hög korrelation med intelligens då det ofta betyder att personen besitter möjligheten att tänka innan de gör något.

#5 Du har ett bra arbetsminne

Ashley Batz

Arbetsminne och intelligens är högt korrelerade. När du har ett bra arbetsminne kan din hjärna hantera mer. Du har en bättre möjlighet att lära dig, att komma ihåg saker, att fokusera längre och flexibilitet i ditt tänkande – du kan lätt ställa om till nya miljöer och du behöver inte hålla dig fast vid gamla principer.

#6 Du känner till dina begränsningar

Personer med hög IQ känner inte ett behov av att bevisa sin intelligens, inte ens för sig själv. Det är till och med som så att ett tecken på intelligens är att du kan vara öppen med dig själv om saker du inte behärskar. Det positiva med att vara öppen med dig själva om dina begränsningar är att du kan identifiera snabbare vad dina tillkortakommanden är och kan börja arbeta med dem.

Ashley Batz

#7 Du är flexibel

Om du är flexibel och gillar att ”go with the flow” finns det goda tecken på att du är högintelligent. Istället för att vara begränsad till vad som måste hända, hur saker ska skötas tar en högintelligent person en mer dynamisk approach. En anpassningsbar approach, för en intelligent person vet att saker förändras. Saker blir inte alltid som det är tänkt, och istället för att grubbla över detta vet den högintelligente individen om detta faktum och håller sin mentalitet tillräckligt öppen för att tänka utanför ramen.

Ta vårt IQ test och ta reda på din intelligens.

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *