öka din iq

Tror du att din IQ är huggen i sten? Tänk om! Att förbättra sin IQ är enklare är det någonsin varit.

Intelligens är flytande, rörlig och formbar. Det finns till och med en viss intelligens som heter flytande intelligens (engelska: fluid intelligence gF).

Vi har granskat flera stora studier från ledande forskare inom neurovetenskap och psykologi som ägnat många år på att utreda intelligens. Det finns ett antal resultat som nästan alla studier har gemensamt – det går att förbättra sin IQ. Endast 55% av en persons intelligens bestäms utifrån gener (källa: ”Är IQ medfödd?”).

Vi har sammanställt de bästa metoderna för att förbättra ens IQ. Den här listan uppdateras ständigt,

1. Träna

Om du vill ha bra avkastning på dina försök att öka din IQ finner du en stor del med träning. Du behöver inte springa 2 mil om dagen (du behöver inte ens springa) men för att du ska kunna träna upp din hjärna behöver du ibland få upp din puls. Ett bra första steg kan vara att ta trapporna istället för hissen – eller att gå till affären istället för att ta bilen. Har du tillgång till ett gym är det bra om du kan träna i 20-40 minuter två dagar i veckan (desto mer desto bättre, men tänk på att stegra din träning långsamt så din kropp hänger med).

Excercise will increase memory and concentration

bbc.com

Anledningen till att träning ger effekt har med syretillförseln till hjärnan, och blodtillförseln. När du tränar pumpas mer blod och syre till din hjärna – något som hjälper din hjärna senare att tänka (krävs mycket energi att tänka). Träning hjälper även till med att främja tillväxten av nya neuroner (neurogenesis)

2. Läs böcker och utveckla dina tankeprocesser

Ett annat bra sätt att utveckla sin intelligens, och kanske nära besläktat i folkmun, sitt intellekt. Att vara påläst är inte samma sak som att vara intelligent. Men detta likställs ofta inom media och i sociala sammanhang. Hursomhelst finns det fler anledningar till att läsa böcker än att skryta om den fantastiska skildringen av medelhavs-dystopi i Italien på 1910-talet.

Öka din IQ med 20% på endast 8 veckor

– Eskil Nord

Vissa IQ-tester har en verbal del, här testas meningsuppbyggnad (likt högskoleprovets MEK del). Men även om ett IQ test inte testar verbal kognition finns det fördelar med att läsa böcker.

  • Läsande förbättrar minne
  • Läsande förbättrar fokus
  • Läsande styrker neuroners anslutningar i hjärnan

Läsande är sammanfattningsvis ett roligt sätt att förbättra sin intelligens som inte ska underskattas. Den genomsnittlige svensken läser ungefär 25 minuter per dag (att jämföras med 7 minuter i USA. Något som kanske förklarar Trump 2016?)

3. Träna din hjärna med Dual n Back

Det finns endast ett sätt att träna din hjärna för att öka IQ (som har vetenskapligt stöd). Dual n Back bygger på forskning som utvecklats i ungefär 10 år där medverkande ökade sin IQ. Genomsnittspersonen som deltog förbättrade sin IQ med 4 poäng. Men grupperna tränade olika mycket och den gruppen som fortsatte med träningen längst hade fyra gånger så hög effekt, en långvarig effekt.

Här kan du läsa mer om Dual n back.

dual n back iq
Dual N Back och effekten på hjärnan

4. Lär dig ett nytt språk

Det kan kännas som en svår utmaning att lära sig ett nytt språk, och det är det för många. Beroende på hur mycket man tränar kan det ta mellan 1 och 4 år att lära sig ett nytt språk. Men tänk på att din intelligens är ett långsiktigt projekt, du behöver inte stressa fram något. Det är viktigt att ha en sund relation till sin personliga utveckling och se värdet i att behålla (och utveckla) sin hjärna för framtiden.

5. Lär dig ett instrument

Att lära sig ett nytt språk kanske är för tufft för vissa (men du borde ändå försöka). Att lära sig ett instrument kan vara enklare och kan ge snabbare resultat. Att lära sig piano, gitarr, eller något annat instrument har länge haft forskningen på sin sida när det gäller intelligens. Att lära sig ett instrument hjälper dig med multitasking, fokus, problemlösning och utvecklar din intelligens genom att öka blodtillförsel till den vänstra hemisfären av hjärnan. Yousician är ett bra sätt att komma igång, och det är gratis.

6. Ät bättre mat

Maten är din kropps bränsle, och kroppens viktigaste del för människan är hjärnan. Om du tankar fel bränsle i en bil händer hemska saker, på liknande sätt funkar din hjärna. Om du bara äter kött hela dagarna kommer du långsamt att bryta ner din kropp och din hjärnas möjlighet att skapa nya neuron-anslutningar och möjligheten till neurogenesis blir obefintlig. Enligt vetenskapen är en växtbaserad diet det bästa, utan några animaliska delar. Kvinnor som äter en helt växtbaserad diet har en 8% högre IQ än de som äter en omnivore-diet. Män som äter växtbaserat har en 10,1% högre IQ än de som äter en omnivore-diet (troligtvis ökar männens IQ mer för att män generellt äter mer animalier). Källa: US National Library of Medicine & National Institute of Health

7. Socialisera med andra människor

Att ha en hög IQ innebär för många att de också har en hög EQ. Det finns faktiskt positiv korrelation mellan dessa intelligenser. Och det finns forskning som stödjer hypotesen om att sociala människor har en högre IQ. Nya erfarenheter, miljöer och idéer skapar kognitiv tillväxt, nya tankar och nya perspektiv bidrar till hjärnans välmående. Och när hjärnan mår bra, blir hjärnan smartare.

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *